poniedziałek, 30 marca 2015

Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska)

Idealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska!



Składniki (4-6 porcji):
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru
  • 2 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru
  • 1 łyżka pasty curry 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1,5 limonki lub cytryny
  • makaron sojowy lub chiński chow mein
  • opcjonalnie tofu naturalne 150 g


Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym):
- Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody
- Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy 2-3 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę.
- Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru
- Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy
- Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki
- Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie
- Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy ( tak jak to jest widoczne na moim zdjęciu) jednak mi to bardzo odpowiada (;

Jeśli jesteśmy leniuszkami, tak jak ja, makaron możesz dodać prosto do garnka z zupą. Noodle zdążą się ugotować w ciągu tych 5 minut, dłuższe gotowanie zresztą tez nie zaszkodzi (;

Cena : 8 zł (jeśli ktoś jest zainteresowany gdzie kupować najtaniej albo gdzie w ogóle kupować proszę o wiadomości)






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz