wtorek, 21 kwietnia 2015

Frytki z cukinii z sosem czosnkowym

Przepis na dodatek do dania głównego. Pyszne i chrupiące frytki z cukinii w otrębach i chilli. Do tego sos czosnkowy. Pycha... 


                     

               

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 duży czosnek (2 małe)
  • 1-2 garście otrębów  do obtoczenia
  • garść bułki tartej do obtoczenia
Przygotowanie (10 minut bez pieczenia)
- kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie - prostopadłe do siebie cięcia
- jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym czosnkiem, papryką
- mieszamy bułkę tartą z otrębami
- kawałki cukinii maczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce i otrębach
- obtoczone kawałki układamy na blaszce
- pieczemy 20 minut w 200 stopniach

Warto sprawdzać co jakiś czas stan frytek (żeby cukinia się nie spaliła). Frytki powinny być zarumienione z wierzchu, lekko chrupiące ale mięciutkie w środku.

Cena: 2-3 zł


3 komentarze:

  1. super te frytki! cukinii w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia to jedno z tych warzyw które pod każdą postacią smakuje świetnie:) Fajny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się :D ja cukinię i mleko kokosowe mogę dodawać wszędzie

    OdpowiedzUsuń