wtorek, 14 kwietnia 2015

Nasiona chia - małe nasionka a jak moc

Chia czyli cudowne nasiona szałwii hiszpańskiej. Wyglądają niepozornie a nadają się do wszystkiego. Świetne do szybkich deserów, napojów, sosów i jako posypka do sałat. Warto dodać też do musli czy owsianki. Zmielone nasiona są idealne do zagęszczania sosów i zup.
Chia po zalaniu wodą (lub innym płynem) i odstawianiu na kilka godzin  pęcznieje i tworzy żel (najlepiej odstawić do lodówki na noc). Można też chwile pogotować w garnku i wtedy już po ostygnięciu ma fajną konsystencję. 
Mówi się tez dużo o stosowaniu tych nasion podczas odchudzania - ze względu na właściwość pęcznienia.

Co najważniejsze są bardzo zdrowe: kwasów omega-3 maja więcej niż łosoś, żelaza większą ilość niż szpinak natomiast ilością wapnia przeganiają mleko! Stosowane są na depresję, lepszą pamięć, podczas ciąży i zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi.

Skład: nasiona chia 100% ( może zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, soji, orzechów i nasion sezamu)

Kalorie: 540 / 100 g

Cena: 25 zł / kg

Przepis na deser z nasionami chia z masłem orzechowym <klik>

Przepis na sos kakaowy z nasionami chia <klik>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz