niedziela, 5 kwietnia 2015

Sernik z galaretką (bez żelatyny)

Słodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki. 




Składniki:
Spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła (85 g)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
  • 1 kostka sera twarogowego (250 g)
  • sok z 4 cytryn
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki agaru
Galaretka:
  • wegetariańska galaretka bez żelatyny
  • 250-400 g malin i czarnej porzeczki

Przygotowanie  (25 minut bez pieczenia):
- ciasto zagnieść
- dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm)
- wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno
- piec 10 minut w 180 stopniach
- po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę sera  zmiksować ze śmietaną na gładką masę
- przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy
- dodać partiami skondensowane mleko a następnie sok z cytryn 
- na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki
- gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż w przepisie (jeśli na 0,5 l wody to bierzemy 0,4 l)
- wyjąc ciasto z lodówki gdy galaretka zacznie leciutko tężeć
- ułożyć owoce, zalać galaretką 

Przechowywać w lodówce. Gotowe po 2-3 godzinach.

Cena: ok 20 zł

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz