wtorek, 7 kwietnia 2015

Zapiekanka warzywna z cukinii, bakłażana i pieczarek

Przepis z serii pokrój w 5 minut, ułóż w naczyniu, włóż do piekarnika i zajmij się czym chcesz. Danie idealne gdy czasu i wymyślnych składników brak.





Ciężko tutaj mówić o dokładnej ilości bo wszystko zależy od ilości jaką chcemy uzyskać i wielkości naszej formy. Ja użyłam takiej 20 x 20 cm.

Składniki (2-3 porcje):
  • 1/3 - 1/2 cukinii
  • 1/3 - 1/2 bakłażana
  • 3 pomidory
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki wywaru warzywnego
  • zioła: tymianek, cząber, czosnek sproszkowany
  • ser wegański lub mozzarella
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie (7 min + czas pieczenia 40 min):
- cukinię, bakłażana, cebulę, pieczarki i pomidory pokroić w cienkie plasterki
- czosnek pokroić w drobną kosteczkę
- 1/3 kostki zalać szklanką wrzątku
- wszystkie warzywa układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym i całość zalewamy wywarem a następnie skrapiamy oliwa i rozprowadzamy pędzelkiem po warzywach
- posypujemy pokrojonym czosnkiem
- wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni 
- po tym czasie wyciągamy i posypujemy ziołami i sproszkowanym czosnkiem i ponownie wkładamy an 5 minut
- po 5 minutach posypujemy serem i wkładamy na ostatnie 5 minut

SMACZNEGO!

Cena: 5 złotych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz