poniedziałek, 18 maja 2015

Chłodnik litewski

Chłodnik zachwycający kolorem, smakiem i orzeźwieniem. Idealny na takie piękne majowe dni. Nic tylko jechać po świeża botwinkę. Gotowy w 25 minut i można go przechowywać w lodówce do 5 dni, tak mówią plotki, u nas w domu nigdy nie dotrwał tego czasu. Jak ktoś lubi to może dodać ugotowane jajko (;














































Składniki:
  • pęczek botwinki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • duży, długi ogórek
  • 5 rzodkiewek
  • 0,7 litra kefiru
  • 0,7 litra jogurtu
  • sól do smaku
  • kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie (25 minut):
- warzywa dobrze wypłukać
- botwinkę razem z małymi buraczkami pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka i zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia
- koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekać
- ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- kefir i jogurt wlać do większego naczynia, dodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku
- delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny


1 komentarz:

  1. Idealny przepis na chłodnik! Rewelacyjne zdjęcia! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń