piątek, 12 czerwca 2015

Brokułowy pasztet z ciecierzycy + opis właściwości cieciorki


Ciecierzyca  to roślina strączkowa zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, która w krajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające  oraz duża zawartość białka (25 %) doceniane są tam od wieków. Jest to idealny zamiennik mięsa używany często w kuchni przez wegan i wegetarian. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia potwierdzają, że cieciorka łączona z innymi produktami roślinnymi jest źródłem pełnowartościowego białka. Ciecierzyca w dużych ilościach obniża też ciśnienie i cholesterol oraz sprzyja odchudzaniu.

Skąd bierzemy ciecierzycę? 
Kupujemy cieciorkę w puszkach lub słoikach, już ugotowaną i gotową do zjedzenia lub suche nasiona w paczkach, które przeznaczone są do gotowania.
Nasiona moczymy przez noc (10-12 godzin) w wodzie a następnie odcedzamy, płuczemy i gotujemy do uzyskania miękkości ( ok 1- 1,5 godzin). Ciecierzycę do jedzenia na surowo moczymy około 24 godziny zmieniając wodę kilkakrotnie.




Składniki:
  • 400 g ugotowanej cieciorki
  • 1 mały brok
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ziaren dyni lub słonecznika 
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Przyprawy
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta curry
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie (bez pieczenia 30 minut):
- brokuł i cukinię ugotować o osolonej wodzie (nie rozgotować)
- cebule pokroić w dużą krostę i poddusić na oliwie
- brokuł, cukinię, cieciorkę przepuścić przez maszynkę z sitkiem o większych oczkach i dodać resztę składników
- wymieszać, spróbować czy odpowiednio przyprawione. Przełożyć do wysmarowanej oliwkę i wysypanej tarta bułką foremki.
- piec w 180 stopniach przez 30-35 minut (w silikonowych foremkach max. 30 min)

 SMACZNEGO!




Zobacz tez przepis na pasztet pieczarkowy <klik>
Zobacz tez przepis na faszerowana pęczakiem paprykę <klik>



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciecierzycę w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z ciecierzycą, ale Twój pasztet wygląda tak apetycznie, że z pewnością niebawem się za niego wezmę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieciorka i brokuł - boskie połączenie - niebiański smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na to, że nie będzie kłopotu ze zrobieniem tego cuda. A więc do akcji.

    OdpowiedzUsuń